Skip to content

Beaufort Cooperative Academy, Gloucester

NDC were appointed by E G Carter and Gloucestershire County Council to assist and develop a master plan for the school, the practice has worked with all parties to create a strategy for growth that responds to the education requirements of the school.

The plan creates the space required to extend the school population by one form of entry and improve the quality of science teaching accommodation and the lack of a clear public entrance to the school.

Appointed in June 2016 to deliver the first phase of the development plan for occupation in summer 2018 the practice has brought both 3D BIM modelling and staff engagement to the process of design.  This section of work would include the addition of eight general teaching rooms, a new entrance and administration hub and the refurbishment of the current science department.

 

 

Working within a clearly defined budget Robothams have worked collaboratively with the whole team to create an affordable design which will allow the school to meet the needs of the local community and create a stronger, more legible first impression for visitors arriving at the site.

 

 

A planning application was submitted early in 2017 with a view to work starting in the summer and a phased handover of the various elements.

The School Extension & Refurbishment for Beaufort Academy in Gloucester required a new link building to providing the focal point and entrance for visitors to the school. Alongside Robothams Architects, NDC undertook the detailed Building Engineering Services Design.

 

 

The design for the new 2-storey classroom block included natural ventilation heat recovery units whose performance was verified at the design stage using the dynamic thermal models and was used as well for Part L and TM52 compliance.  The project also included high LED lighting to maximise energy efficiency and occupant comfort.

Refurbished areas of the building consisted of Science classrooms, circulation areas and the provision of a new staff administration area relocated to the new building entrance.

Despite the challenges typically associated with existing building refurbishments the project was a great success and has improved access and security with the new entrance area, as well as much needed additional teaching spaces. The refurbished science classrooms provided significant improvement to the working environment for students and staff.